Noutăți

„FORMAREA ȘI DEZVOLTAREA DEPRINDERILOR DE REZOLVAREA PROBLEMELOR DE PROBABILITATE” – Ghid metodologic realizat de profesoara Nina Banaru

         Disciplina „Matematica” ocupă unul dintre locurile centrale în curriculum. Matematica nu este doar un instrument de calcul cantitativ, ci și o metodă de cercetare precisă și un mijloc de formulare a conceptelor și a problemelor, un instrument puternic pentru rezolvarea problemelor aplicate și un limbaj universal al științei, precum și un element de cultură comună. Prin urmare, educația matematică trebuie considerată cea mai importantă componentă a sistemului de pregătire fundamentală a unui elev.

       Argumentele enumerate au servit drept impold pentru profesoara Nina Banaru să elaboreze ghidul metodologic „Formarea și dezvoltarea deprinderilor de rezolvarea probelemelor de probabilitate”. Ghidul este dedicat uneia dintre cele mai importante teme studiate în mod tradițional în clasa a XII-a – elemente de teoria probabilităților. Relevanța ghidului constă în faptul că conține materiale la un singur modul care vor satisface cerințele curriculumului național. Scopul ghidului metodic este de a ajuta elevii în însuşirea materialului de la modulul „Elemente de teoria probabilităților” şi în dobândirea de abilități practice necesare în aplicarea materialului teoretic în condiţiile unei sarcini specifice.
         Un elev care învață cu succes elementele de bază ale teoriei probabilității ar trebui să posede o serie de abilități și cunoștințe pentru a înțelege și aplica conceptele din această ramură a matematicii. Elevul trebuie să fie capabil să analizeze situații, să identifice modele și să utilizeze raționamentul logic pentru a rezolva probleme. În plus elevul ar trebui să fie capabil să interpreteze probabilitățile în contextul problemei și să ofere explicații logice pentru alegerile lor.
          Teoria probabilităților implică rezolvarea unei game variate de probleme. Elevul trebuie să aibă abilități dezvoltate de rezolvare a problemelor, să identifice informațiile relevante și să aplice conceptele în situații practice. Prin dezvoltarea acestor abilități și cunoștințe, elevul va putea să abordeze cu succes problemele și conceptele din teoria probabilităților și să aplice aceste cunoștințe într-un mod practic și relevant. Ghidul poate fi folosit atât în sala de clasă, cât și pentru organizarea muncii individuale a elevilor la ore suplimentare și consultații.

Ghidul poate fi consultat aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *