Noutăți

Proiect educațional transfrontalier „Interferențe cultural-educative la Est de Prut” – 28.02.-03.03.2023

În luna noiembrie 2022, Administrația Liceului Teoretic Republican „Ion Creangă” din Bălți și a Liceului de Artă „Gh. Tattarescu”, Focșani, jud. Vrancea, România au semnat un acord de parteneriat pentru realizarea Proiectului educațional transfrontalier „Interferențe cultural-educative la Est de Prut”, a cărui scop este: realizarea schimbului de experiență în vederea îmbunătățirii demersului didactic și cunoașterii valorilor-cultural educative din spațiul românesc și moldovenesc de către elevii și cadrele didactice implicate în proiect.

După două vizite de schimb ale elevilor și profesorilor de la LTRIC la liceul din Focșani, a urmat vizita delegației de la liceul partener la Bălți, care s-a desfășurat în perioada 28.02.2023-03.03.2023. În cadrul acestei vizite au fost organizate mai multe activități educative în care au fost implicați elevi și profesori de la ambele instituții.

La sosirea grupului în data de 28.02.2023 s-a organizat o sesiune de inițiere în cadrul căreia oaspeții au făcut cunoștință cu cadrele didactice de la instituția gazdă și li s-a descris programul activităților pentru zilele următoare, apoi au fost cazați în incinta campusului USARB. În data de 1 Martie, grupul de elevi și profesori de la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” din Focșani au participat la un atelier de confecționare a păpușilor din pănușe de porum la Școala de Arte Plastice pentru Copii din Bălți, la ore realizate de cadrele didactice de la LTRIC împreună cu elevii din clasele a X-a, XI-a și XII-a, iar în după amiaza zilei au participat la festivitatea de finalizare a Concursului „Universul crengian, o educație prin și pentru valori” și la Deschiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărţişor 2023”, ediția a 57-a, organizat de primăria municipiului Bălți. În data de 2 martie, dis-de-dimineață grupul a mers într-o excursie la Soroca, unde au vizitat vechea cetate medievală și Monumentul „Lumânarea Recunoștinței”, la revenire la Bălți, elevii au avut parte de un atelier de discuții cu membrii Conciliului Consultativ al Elevilor de la LTRIC, iar profesorii au participat la un atelier cu colectivul didactic de la LTRIC, unde au făcut schimb de opinii și experiențe. Ziua a treia, 3 martie, a început cu o excursie în municipiul Bălți și o vizită la Biblioteca Științifică USARB. La ședința de totalizare a vizitei, care a avut loc în aceeași zi, elevii și profesorii și-au împărtășit impresiile, au primit diplome și suvenire ca amintire despre experiența trăită la Bălți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *