Noutăți

Episcopia de Bălți – partener fidel în educație

În data de 20 martie 2023, la Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă”, Preasfințitul Antonie, însoţit de PC Preot Dorian Revenco, protopop de Bălţi, a avut o întâlnire cu cadrele didactice de la această instituție de învățământ. PS Antonie le-a mulțumit pedagogilor pentru munca lor jerfelnică și le-a urat succese în activitatea lor pedagogică. În acest context a înmânat doamnelor profesoare de istorie Antonina Mura și Ana Molcosean Diplome de Gratitudine ca semn de înaltă prețuire pentru devotamentul profesional, dragoste față de semeni, promovarea valorilor românești și creștine în spațiul basarabean și promovarea adevărului istoric despre neamul românesc prin încurajarea elevilor de a participa la concursurile de istorie organizate de Episcopia de Bălți. PS Antonie a dăruit doamnelor profesoare și câte o Carte de Învăţătură de Credinţă Creştină Ortodoxă.

La aceeași întrunire PS Antonie a înmânat domnișoarei Cușnir Cristina, elevă în clasa a XII-a A, profil Real, Bursa „Mitropolit Visarion Puiu”, eleva a primit din partea ierarhului Episcopiei de Bălţi şi o Carte de Învăţătură de Credinţă Creştină Ortodoxă. În anul de învăţământ 2022 – 2023, Episcopia de Bălţi acordă, pentru zece luni, 35 de burse (20 de burse „Mitropolit Visarion Puiu” (850 de lei) şi 15 burse „Mecena Vasile Stroescu” (700 de lei)). Bursele „Mitropolit Visarion Puiu” şi „Mecena Vasile Stroescu” sunt oferite cu ajutorul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, păstorită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif. Mitropolitul Visarion Puiu (1879 – 1964) este primul ierarh care a păstorit la Bălţi (1923 – 1935), iar Vasile Stroescu (1845 – 1926) este cel mai mare filantrop român din Basarabia, care a făcut mult bine semenilor săi şi a rămas în conştiinţa urmaşilor ca mare ctitor de şcoli, spitale şi biserici. Aceste burse vin să ne amintească de modelele pe care le-am avut în acest spaţiu şi pe care suntem chemaţi să le urmăm.

Profesorii au mulțumit PS Antonie pentru contribuția valoroasă a Episcopiei de Bălți în educația tinerei generații, pentru încurajarea elevilor prin burse, motivânu-i în felul acesta să cunoască istoria poporului lor, să promoveze valorile naționale. Cuvinte de mulţumire a adresat și eleva bursieră, Cristina Cușnir, apreciind enorm suportul financiar acordat și asigurând audiența că va continua să se implice activ și mai departe.

În acest an de studii încă un elev al liceului nostru, Buznea Ion, clasa a XII-a D, profil Umanist, s-a învrednicit de un premiu în valoare de 1000 lei pentru desemnarea pe LOCUL III la Concursul regional la Istoria Românilor „Unirea Basarabiei cu România în retrospectivă istorică” organizat la inițiativa și cu suportul Episcopiei de Bălți a Mitripoliei Basarabiei în colaborare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Mai multe fotografii de la eveniment aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *