Noutăți

Seminarul metodico-practic municipal al profesorilor de limba și literatura română

În data de 22 noiembrie 2023, IP Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă” din Bălți a găzduit Seminarul metodico-practic municipal al profesorilor de limba și literatura română cu genericul: Comprehensiunea și interpretarea textului literar/de graniță: abordări didactice.

După înregistrarea participaților, Doamna Directoare, Olga ELPUJAN, a întâmpinat oaspeții cu un cuvânt de salut, invitându-i la un Atelier metodic coordonat de dna Anna AMOAȘII, profesoară de limba și literatura  română, grad didactic superior și dna IngaZAZULEA, profesoară de limba și literatura română, grad didactic unu, în care s-au punctat deficiențele comprehensiunii și interpretării textului literar și de graniță, profesorii fiind antrenați în identificarea modalităților de optimizare și de facilitare a acestor tipuri de activități la lecțiile de limba și literatura română.

Ulterior, participanții seminarului au fost invitați la ore publice care s-au  realizat concomitent: ,,Cititorul avizat și lectura interpretativă a textului de graniță Cărțile copilăriei mele (fragment de eseu) de Vladimir Beșleagă”, clasa a XII-a „C”, profil Umanist, oră realizată de dna Elena MOLODIUC, profesoară de limba și literatura română, grad didactic unu și ,,Modernitatea dramaturgiei lui Marin Sorescu. Tragedia Iona, o meditație asupra condiției umane”, clasa a XII-a „D”, profil Umanist, oră desfășurată de dra Alina COJOCARI, profesoară de limba și literatura română, grad didactic unu. La respectivele lecții, s-au pus în aplicație mai multe dintre ideile și sugestiile atelierului, asigurându-se o continuitate optimă a activităților din agenda seminarului.

Pauza de cafea a fost însuflețită de un schimb de cărți între participanții seminarului, care a purtat genericul: O carte  e definiția Paradisului. Această tradiție lunară a elevilor instituției a provocat membrii seminarului la discuții motivaționale.

Spre finele acestei sărbători de suflet a celor născuți în zodia profesorului de limba și literatura română, cadrele didactice au asistat la un Medalion literar intitulat „Poezia lui Nicolae LEAHU: de la autor la cititor”, dedicat celor 30 de ani de activitate literară a scriitorului. Responsabila,  dna Corina IAVORSCHI, profesoară de limba și literatura română, grad didactic doi, a incitat elevii claselor a X-a – a XII-a, membri ai Clubului de lectură, la o discuție de suflet pe marginea poeziei postmoderne. Elevii au recitat, au comentat, au ilustrat și au tradus original texte din creația omagiatului. Activitatea extracurriculară a fost onorată de prezența poetului Nicolae LEAHU, care a inspirat și mai mult tinerele talente basarabene.

Comisia metodică „Limbă și comunicare” mulțumește colegilor de breaslă care au ales să le fie alături la acest eveniment cultural.

Mai multe fotografii de la eveniment puteți accesa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *