Noutăți

Un dar din partea Fundației „Alexandru Budișteanu”în semn de pace și prietenie

Alexandru Budișteanu (1928-2021), născut în satul Pîrlița, raionul Ungheni,  a fost o personalitate notorie a României, doctor arhitect, Președinte al Uniunii Vorbitorilor de Limbă Engleză în România. A făcut parte din ,,generaţia de aur” a lui Eugeniu Coşeriu, lingvist de renume mondial, Nicolae Testemiţanu, promotorul învăţământului naţional în şcoala superioară medicală, Vitalie Belousov, fost rector al Universităţii Tehnice din Iaşi etc., care au rămas fideli idealurilor prestigiosului Liceu „Ion Creangă” din Bălţi, unde  au fost elevi în perioada României Mari.

Peste ani, Alexandru Budișteanu a revenit la Alma Mater și, ca urmare a afecţiunii Domniei sale faţă de Liceul „Ion Creangă”, reînființat ulterior după declararea independenţei Republicii Moldova, a instituit Premiul „Alexandru Budișteanu”, oferit anual celor mai buni elevi de la fiecare profil: Real, Umanist și Arte. În timpul vieții sale, a fost fidel tradiției de a reveni în fiecare sfârșit de primăvară la Bălți și de a-i cunoaște personal pe elevii ce se învredniceau de premiu. Cu regret, în anul 2021, Alexandru Budișteanu a trecut în neființă, dar bunele sale inițiative de a susține tinerii de astăzi sunt în continuare realizate de Fundația „Alexandru Budișteanu”, gestionată cu multă dăruire și profesionalism de Domnul Marius Dumitrescu.

Tradițional, așteptam oaspeții dragi la finalul lunii mai, dar, de această dată, Domnul Marius Dumitrescu ne-a vizitat chiar în primele zile ale anului, cu un cadou special pentru copiii din familiile refugiate din Ucraina, ca urmare a războiului declanșat în țara vecină. Prin decizia reprezentanților fundației, aproape 400 de ursuleți de pluș, moșteniți de la familia Budișteanu, adunați cu multă dragoste, au fost aduși la Bălți pentru a fi oferiți copiilor din familiile afectate de ororile războiului.

Astfel, în data de 5 ianuarie 2024, grație susținerii din partea doamnei Feodora Rodiucova, președintă AO ,,Speranța Terrei” și a echipei organizației, care ne-au oferit spațiu și ne-au ajutat prin a invita familiile de refugiați ucraineni, mai mulți copii au avut parte de momente frumoase, voie bună, și au primit în dar câte un ursuleț de pluș din colecția personală a Domnului Alexandru Budișteanu.  Sărbătoarea, care a adus lumină în inima copiilor, a fost posibilă grație implicării active a unui grup de elevi voluntari de la Liceul Teoretic Republican ,,Ion Creangă” din Bălți, ghidați de Doamna Olga Elpujan, directoarea liceului, profesoară de educație pentru societate, care au pregătit un program de activități distractive pentru invitați și câte o surpriză dulce, în speranța că vor reuși să le readucă  zâmbetul pe buze și convingerea că va veni o zi cu pace, pace în suflet și în lume.

Plecăciuni și profundă recunoștință tuturor celor implicați în organizare, a fost o zi memorabilă pentru toți participanții și ne-am convins din nou că faptele bune sunt binecuvântate. Faptele noastre ne zidesc un nume!

Mai multe fotografii de la eveniment aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *