Noutăți

Proiectul Transfrontalier „Interferențe cultural-educative la Est de Prut” – vizita la Focșani

Proiectul Transfrontalier „Interferențe cultural-educative la Est de Prut”, implementat de Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” din Focșani, România, în parteneriat cu Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă” din Bălți, Republica Moldova, este planificat spre împlinire pe parcursul anului de studii 2022-2023. În cadrul acestei asocieri cultural-educative, un grup de elevi și profesori din LTRIC au vizitat, în premieră, instituția focșăneană în perioada 04-07 decembrie 2022.

Programul vizitei a debutat luni, 05.12.2022, când elevi și profesori crengieni au participat activ la orele aplicate pe specialități (biologie, limba română, geografie, cultura civică, matematica), realizate de specialiști din instituția-gazdă. Elevii de la specializarea Arte Plastice de la Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă” din Bălți, împreună cu elevi de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” din Focșani, coordonați de o echipă mixtă de profesori de specialitate, au executat împreună o pictură murală, în incinta Liceului de Artă, ca un semn al cunoașterii și prieteniei dintre cele doua licee partenere. După ore, bălțenii au descoperit Municipiul Focșani în cadrul unui tur ghidat organizat de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică. Aceștia au avut prilejul să viziteze Muzeul Unirii, Prefectura Veche, Piața Unirii.

Următoarea zi, elevii au continuat să participe la ore (matematică, fizică, limba engleză) și au definitivat pictura murală din incinta liceului, în timp ce întreg colectivul de profesori a participat la o discuție televizată pivotând în jurul scopului proiectului educațional. În partea a doua a zilei a fost organizată o vizită la Mausoleul Eroilor Mărășești, ridicat în memoria ostașilor căzuți în acea luptă din Primul Război Mondial.

Spre seară, după o plimbare prin parcul recent inaugurat „Nicolae Bălcescu”, elevii Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani, de la specializarea Muzică și Teatru au organizat un spectacol pentru oaspeții crengieni, la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” din Focșani. La invitația conducerii Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”, elevii Liceului Teoretic Republican Ion Creangă” din Bălți au mers la teatru, savurând din Concertul „Cântec de iarnă” susținut de Vlad Mirița și Raluca Angel.

În dimineața zilei de 07.12.22, înainte de plecare, tuturor participanților le-au fost înmânate diplome. Ca răspuns, profesorii bălțeni au lăsat o invitație de vizită la Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă”,  planificată pentru luna martie, anul viitor.

Fotografii de la evenimente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *